Power Supply - Güç Kaynağı Arızaları


Günümüzde çok çeşitli güç kaynakları vardır. Bunlar kalitesine göre ayırt etmek de oldukça zordur. 10$’dan başlayıp 300$’a kadar fiyatları değişen güç kaynakları mevcuttur. Aralarındaki farkın bu kadar çok olmasının sebebi nedir peki sizce? Bu sadece bu PSU’ların üretiminde kullanılan malzemenin kalitesi ve size sunacağı güç değeri. Başka da bir fark yoktur.,

Power Supply Arızasını Nasıl Anlarız?

PSU’ların anakart ile bağlantısının yapıldığı 22 veya 24 pinli bir soket varıdr. Bu soket üzerinde farklı renkler mevcuttur. Buradan bir tane siyah ve yeşil rengi bulup kendi aralarında bir ataç, cımbız yada başka buna benzer bir parça ile kısa devre yapıyoruz.Daha sonra power supply’yı 220 volt vererek açma kapama anahtarından açıyoruz. Eğer power Supply’ımızın fanı dönüyorsa çalışıyor demektir.

Bazen power Supply’ın fanı da arızalı olabilir. Bu durumda çalışsa bile fan dönmez. O zaman da 12V ile çalışan bir fanı power supply’ın çıkışlarından birine bağlayarak dönüp dönmediğine bakabiliriz. İstersek çıkışları da bir ölçü aleti ile de ölçebiliriz. Burada kırmızı kablo 5V, Sarı kablo 12V değerine sahiptir.

Dikkat! Güç kaynaklarında yüksek voltaj bulunur ve insan vücuduna zarar verebilir eğer teknik konularda deneyime sahip değilseniz güç kaynaklarını açmaya, içlerine metal çubuk vs. sokmaya çalışmayınız. İşlem yapacağınız her zaman güç kablosunu çıkartıp enerjiyi kesiniz.
Güç kaynağı fanının gürültülü veya parazitli çalışması

1. Elektrikli süpürge kullanarak güç kaynağı fanının havalandırma deliklerinde biriken tozu temizleyin. Bilgisayarın kapalı olduğundan ve güç kablosunun topraklı bir prize takılı olduğundan emin olun. Fan girişinin dış bölümü yakınında elektrikli süpürge hortumunun sadece uç bölümünü kullanın.

2. Fanın, parazit sesiyle çalışmaya devam edip etmediğini kontrol etmek için güç kablosunu takın ve test edin.

3. Önceki adımların tamamını denemenize rağmen güç kaynağının ışığı yanmıyorsa kabloları yeniden bağlamak ve güç anahtarı konektörünü kontrol edin




İlgili Yazilar