Anakart Arzalarını Gidermek




Anakart Arızalarını Gidermek ve Anakart Sorunları


Normal boot işlemi gerçekleşmezse ne olur?

Bilgisayarın normal çalışmasını engelleyen bir sorun var demektir bu sorunu sesli yada yazılı olarak alırsınız. Bazen de hiçbir mesaj almazsınız görüntü gelmez veya enerji gelmez bunlar başka donanımlardan da kaynaklanabilir her arıza anakart kaynaklı değildir arızalar birbirine benzeyebilir.

Normal Boot gerçekleşmediği zaman (Bilgisayarınıza görüntü gelmediğinde) ilk olarak anakartın biosunu sıfırlayın ve anakartın üzerinde bulunan 24 Pin güç portunu söküp tekrar takın.(Bu yüntem çoğu zaman işe yarayabilir ve çok az bilinen bir yöntemdir)

Anakartın biosunu sıfırlamak:
  1. Bilgisayarın enerjisini kesin
  2. Kasanın kapağını açın
  3. Anakart üzerindeki bios pilinin yerini keşfedin(Temizleme jumper ı pilin yakınında bulunur)
  4. “Cmos Clear” jumper ının yerini keşfedin ve temizleme konumuna alın. (hemen yan taraftaki pin e geçirin)
  5. Bilgisayarın fişini takın ve güç düğmesine basıp açın
  6. Enerji geldiğinde ve fanlar döndüğünde tekrar enerjisini kesin
  7. Jumper ı eski konumuna alın.
  8. Bilgisayarı açın ve görüntü gelip gelmediğini kontrol edin.
Eğer bir düzelme olmadıysa konunun devamını okuyun.

Sesli mesajlar genellikle (genel çünkü ekran kartının yerinden çıkması da sesli mesaj anlamına gelebilir) sorun , yazılı mesajlar ise uyarı teşkil eder.

Sesli Hata Mesajları:

Eski anakartlarda bu sinyaller 11 den fazla ayrı bip e kadar uzar giderdi artık çoğu anakartta hoparlör (buzzer) bile bulunmuyor fakat yukarıdaki bip ler hoparlör bulunan her anakartta geleneksel olarak bulunur

Hata 1: Tüm güç kablolarını çıkartın, ayrıca işlemci ve ram i de sökün tekrar takın. (Genelde görüntü gelmeme problemlerinde parçaları tekrar takıp çıkartmak işe yarayabilir) Eğer hiçbir düzelme yoksa anakartınız tamamen arızalanmış demektir.

Hata 2: Ram ile alakalı bir problem var demektir. Sistem üzerindeki tüm ramleri çıkartın yuvalarında bir cisim-toz-pinlerde yamukluk veya yanıktan oluşan bir koku var mı kontrol edin. Ram leri tek tek takıp deneyin birden çok ram varsa eğer, biri arızalanmış olabilir ve bu arıza sistemin açılmamasına ve bu sinyali vermesine sebep olabilir.

Hata 3: Bios çipi ile alakalı bir problem olabilir bios çipinin üzerine bastırın ve tekrar deneyin. Günümüzde bios çiplerini artık sökülebilir olarak üretmiyorlar bu yüzden yerinden çıkma gibi bir durum sözkonusu olamaz. Ama en azından bir onarım servisine götürüp bios çipini değiştirtebilirsiniz.

Hata 4: Bu sinyal ekran kartı ile alakalı bir hatadır. Ekran kartı yerinden oynamış olabilir hemen söküp tekrar takın ve deneyin. Eğer sonuç değişmezse yeni bir ekran kartı almanız gerekebilir.

Post (Yazılı) Mesaj Hataları: Bu hatalar, sesli hatalara nazaran düzeltilebilir düzeydedirler. Bunun yanında bu hatalar anakart markasına, bios a, ve anakartın chipsetine göre değişiklik gösterebilir. Biraz ingilizce bilgisi ile birbirine benzer ve anlaşılır düzeyde bu uyarılar kolayca yorumlanabilir.

BIOS ROM Checksum Error - System halted: BIOS çipindeki bir hatayı bildirir. Çipte fiziksel hata veya içerisinde yüklü olan BIOS yazılımında bozukluk olabilir. Anakartınızın üretici web sitesine giderek en güncel bios u yükleyip tekrar deneyin. Bu şekilde bir düzelme olmazsa bios çipinin değişmesi ve yeniden bios yazılımının içerisine yazılması gereklidir.

CMOS Battery failed ya da Bios battery Low: BIOS piliniz tükenmiş ya da tükenmek üzeredir. Pili kolayca değiştirebilirsiniz bütün elektronikçilrde bulunur  Tüm anakartlarda CR2032 model pil bulunur.

Floppy disk(s) Fail: Günümüzde pek kullanılmasa da bazı anakartlarda floppy portu hala mevcuttur. Floppy portu olduğu için bu özellik anakart üzerinde bulunuyor eğer bir floppy (Disket sürücüsü) yoksa bios tan floppy sürücüsünü kapatmanız gerekecektir. Bilgisayarınızda floppy varsa ve bu hatayı veriyorsa floppy nin enerji kablosunu ve veri kablosunu kontrol edin eğer düzelmezse floppy niz arızalı demektir yenisi ile değiştirmek gerekir.

Keyboard Error or No Keyboard Present: Bu mesaj genellikle “Press F1 to continue” diye devam eder.  F1 e bastığınızda hiçbir şekilde hükmedemiyorsanız ya klavyeniz yerinden çıkmıştır ya da arızalanmıştır. Kablosuz klavyelerde ise klavye alıcısının kablosu çıkmış veya bu alıcı arızalanmış olabilir. Bu gibi durumlarda klavyenizi değiştirmeniz gerekir.

Hard Disk(s) Fail: Sistem üzerine bağlı harddisk veya harddisklerinizden birinde bir problem var demektir. Harddiskleri tek tek söküp hataların düzelip düzelmediğini kontrol edin.

Bazı durumlarda bios ayarlarınızı sıfırlamanız işe yarayabilir. Eğer hata devam ediyorsa SATA kablolarını yenisi ile değiştirmeyi ve başka bir SATA portundan bağlantı yapmayı deneyebilirsiniz. En kötü son, harddiskinizin arızalanmasıdır.

Pri Master Hard Disk S.M.A.R.T. status bad backup and replace : Bu hata ile karşılaştığınızda ilk yapılacak işlem acilen harddiskinizin yedeğini almaktır.  Harddiskinizde fiziksel sorunlar olduğu için uyarılar vermektedir. Bad sector veya disk üzerinde bulunan okuyucu kafa nın arızalanmak üzere olduğu anlamına da gelebilir. Zaten hatanın Türkçe çevirisi de yedekle ve değiştir anlamına geliyor. Yedekleme işlemini yapın ve en son çare SATA kablosunu değiştirin, başka bir SATA portuna bağlayıp tekrar deneyin çözüme ulaşamadıysanız harddiskinizin yenisini alın ve yedeklediğiniz bilgileri bu harddiske geri yükleyin.

Post Kart Okumak:Diğer bir çözüm yöntemi ise post kart okumaktır. Post kartlar anakartlara PCI slotlardan bağlanırlar ve bir hata olduğunda ekranlarında hata numarasını yazarlar. Bu hata numarasına göre bizler problemi yorumlarız. Her anakartın post kart kodu farklılık gösterebilir. Aşağıda gelişmiş bir post kart ın resmini görebilirsiniz.

Bu örnek bir post kart modelidir, eğer temin etmek  isterseniz piyasada çok farklı modelleri kolaylıkla bulunuyor.

Sonraki sayfalarımızda anakart sorunlarına karşı soru cevap şeklinde çözümler sunmaya çalıştık isterseniz buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


İlgili Yazilar
İlk